18 Temmuz 2011 Pazartesi

Tecrübe

                                                                         

                Tecrübenin sözlükteki anlamı deneyimdir. Bence tecrübe, başarıya giden yolda çekilen çilenin insanda bıraktığı olumlu yanıdır. Tecrübe kelimesini nerelerde duyarız.
                                                   ‘’Tecrübeli Bayan Eleman Arıyoruz.’’
                Gibi iş ilanları vardır. Peki nedir bu tecrübe? Burada tecrübeden kasıt çalışan kişinin daha önce bu işi yapmış olması anlamına gelir. Ben tecrübenin hayatta çok önemli bir yere sahip olduğuna inanan insanlardanım. Bir insanın hayatta tecrübe kazanması için hayatı yaşaması gerekir bu yüzden hayatı çok yaşayanlar yani yaşlı insanlar genç insanlara göre daha tecrübelidir.
                Tecrübeli olmak için sadece hayatı çok yaşamak gerekmez. Mesela bir adam düşünelim 65 yaşında ama hayatı gayet monoton geçmiş, fazla meslek dallarına atanmamış, hayat serüveni küçük bir ev ve işyeri arasında geçmiş insandaki tecrübe; 25 yaşında meslekten mesleğe geçmiş, göçebe bir hayata sahip ve fazlasıyla sosyal bir gencin tecrübesinden az olması gerekir.
                Bazen düşünüyorum nasihatle tecrübe aynı etkiyi yapar mı diye. Galiba yapmıyor, yoksa insanlar hep doğru kararları verirlerdi. Mesela anne ve babalarımız kabul etmeliyiz ki bizden daha tecrübeliler ama genel itibariyle onların nasihatlerine fazla kulak asmayız.
                Ama tecrübe sahibi olmak içinde insanlar kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekir. Demek ki anne ve babalarımızda tecrübesizken kendi anne ve babalarının nasihatlerine pek kulak asmamışlar.
                Bence tecrübe pişmanlık sonucu açığa çıkan bir göstergedir(?). Bence ben bu yazı yazmamalıyım, tamam belki akranlarıma göre tecrübeli olabilirim ama bir dergide çıkmak üzere yazılan tecrübe konulu yazıyı yazmak için tecrübesizim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder